Description
Η μελέτη” Εισαγωγή στην Συστημιχή Γεωπολιτική Ανάλυση” του Διδάσκοντος Γεωπολιτική και Νεοελληνική Εξωτερική Πολιτική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ιωάννη Κωτούλα (Δρ Ιστορίας, Δρ Γεωπολιτικής) αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη αναλυτική προσέγγιση και εισαγωγική μεταθεωρητική εξέταση του Επιστημονικού Ερευνητικού Προγράμματος της Συστημικής Γεωπολιτικής Αναλύσεως, όπως αυτή έχει προταθεί στην διεθνή βιβλιογραφία από τον Καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής του ΕΚΠΑ Ιωάννη Θ. Μάζη.
Η μελέτη παραθέτει και αναλύει τις θεμελιώδεις αρχές της Συστημικής Γεωπολιτικής Αναλύσεως, διευκρινίζοντας την ιδιαίτερη ορολογία και το διακριτό εννοιολογικό πλαίσιο της Συστημικής Γεωπολιτικής Αναλύσεως. Αξιοποιώντας την επιστημολογική παράδοση των Sir Karl Popper, Thomas Kuhn και Imre Lakatos αναλύεται η ιδιαίτερη τυπολογική δομή της Συστημικής Γεωπολιτικής Αναλύσεως. Οι θέσεις της Συστημικής Γεωπολιτικής Αναλύσεως αναλύονται σε συγκριτική αντιπαραβολή προς τέσσερα μείζονα ερευνητικά προγράμματα των Διεθνών Σχέσεων, το ρεαλιστικο/νεορεαλιστικό ερευνητικό πρόγραμμα, την Φιλελεύθερη/Νεοφιλελεύθερη Σχολή Διεθνών Σχέσεων, την Αγγλική Σχολή Διεθνών Σχέσεων και την Κριτική Σχολή Γεωπολιτικής. Με την χρήση πολυαρίθμων ιστορικών παραδειγμάτων ο συγγραφέας καταδεικνύει την προβλεπτική ικανότητα της Συστημικής Γεωπολιτικής Αναλύσεως ως του μόνου Επιστημονικού Ερευνητικού Προγράμματος στην ιστορία της ελληνικής Γεωπολιτικής.
Πρόκειται περί μιας θεματικής μονογραφίας εντεταγμένης στην ιστοριογραφική και μεταθεωρητική παράδοση της ιστορίας της ελληνικής Γεωπολιτικής, η οποία χρησιμεύει ως εισαγωγικό εγχειρίδιο στην μελέτη της Συστημικής Γεωπολιτικής Αναλύσεως. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Additional information
ISBN | |
---|---|
Σελίδες | 242 |
Συγγραφέας |