Description
Στο πόνημά του αυτό ο Δρ Διονύσιος Τόμπρος προσεγγίζει, μέσω του γεωγραφικού επιστημονικού εργαλείου της Συστημικής Γεωπολιτικής Αναλύσεως, και έχοντας ως γεωπολιτικό παράγοντα την δορυφορική τεχνολογία την δυναμική κατάσταση της ανακατανομής ισχύος στο Γεωπολιτικό Σύστημα της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Καταγράφει με συνέπεια τις επιδράσεις που επιφέρει η διαστημική τεχνολογία στην περιοχή καθώς και τις επιδιώξεις των εμπλεκομένων στη χρήση του διαστημικού χώρου. Το διάστημα ως νέο μέσο μεταφοράς πληροφορίας αλλά και γεωστρατηγικής παρουσίας συγκεκριμένων γεωπολιτικών εθνοκρατικών δρώντων, είναι το νέο πεδίο στο οποίο θα αναμετρηθεί τα επόμενα χρόνια η υφήλιος στα πεδία και των τεσσάρων πυλώνων ισχύος όπως αυτά ορίζονται από την Συστημική Γεωπολιτική Ανάλυση. Ο Δρ Τόμπρος έκαμε αρκετή και σημαντική εργασία επ’ αυτού του πεδίου, ήδη από το πρώτο κεφάλαιο.
Στο πόνημα αυτό, που είναι το αποτέλεσμα μίας πολυετούς μελέτης, παρακολούθησης και ανάλυσης των ζητημάτων του διαστημικού χώρου, εκτίθενται με απλό τρόπο οι μεταβολές που έγιναν σε αυτό το νέο πεδίο και οι ενέργειες για την εκμετάλλευση του τόσο από τις δυνάμεις που αποτελούν το «Υπερσύστημα» όσο και από τους δρώντες στον εξεταζόμενο συστημικό χώρο. Παρατίθεται άφθονο υλικό που καλύπτει τις ανάγκες του αναγνώστη που θα ήθελε να αποκτήσει μία επαφή με τα ζητήματα που παρουσιάζονται ή θα ήθελε να εμπλουτίσει τις γνώσεις του.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το αμέσως επόμενο κεφάλαιο στο οποίο αναπτύσσονται τα στρατιωτικά δόγματα για τον διαστημικό χώρο που αναπτύχθηκαν στις ΗΠΑ και απεικονίζουν τις επιδράσεις του Πολιτικού πυλώνα στην διαμόρφωση θέσεως για τον καθορισμό, τα μέσα και τα όρια της προβολής ισχύος. Ανάλογο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα επιλεγέντα και εξετασθέντα από τον συγγραφέα κείμενα της ΕΕ
Η γεωστρατηγική επιλογή που αναδεικνύεται στο τελευταίο κεφάλαιο είναι αυτή που σύμφωνα με τον Συγγραφέα θα αναστρέψει το κλίμα που ταλανίζει την περιοχή επαφής με το σύμπλοκο Τουρκίας – Ευρύτερης Μέσης Ανατολής και θα επαναφέρει την απολεσθείσα ισορροπία ώστε πλέον της επιδιωκομένης οικονομικής αναπτύξεως να επιτευχθεί και η σταθερότητα του γεωγραφικού χώρου που αφορά και επηρεάζει την Ελλάδα.
Καθηγητής Ι. Θ. Μάζης
Additional information
Dimensions | 24 × 17 cm |
---|---|
ISBN | |
Συγγραφέας | |
Σελίδες | 302 |
Be the first to review “Ανάπτυξη διαστημικών συστημάτων από την Τουρκία και τα κράτη της ευρύτερης Μέσης Ανατολής − Η εμπλοκή της Ελλάδας και της Κύπρου”
You must be logged in to post a review.
Reviews
There are no reviews yet.